
Verlichting is ontzettend belangrijk in een interieur. Het is natuurlijk functioneel, maar voegt ook een flinke dosis sfeer toe aan een ruimte. Echter moet de verlichting dan wel goed geplaatst worden en kan een lichtplan makkelijk zijn om richting te geven. Ik hoor je denken: kan ik zelf een lichtplan maken? Ja zeker! Wanneer je gaat verhuizen, verbouwen of nieuw gaat bouwen is het handig om na te denken over een echt lichtplan. Waar wil ik verlichting en lichtpunten hebben? Zo kun je ervoor zorgen dat alle aansluitpunten op de juiste plek zitten en de bedrading mooi weggewerkt kan worden.
Je kunt zelf een lichtplan maken door per ruimte een grove schets van de indeling en het interieur te maken. Welke functie heeft de ruimte en welke sfeer wil je daar creëeren? Aan de hand van het antwoord op deze vraag kun je gaan bepalen welke verlichting je waar nodig hebt. Vul aan de hand van die indeling in of je basisverlichting, functionele verlichting of sfeerverlichting wil plaatsen. We zien steeds vaker terug dat er eenheid en samenhang wordt gecreëerd in het interieur. Dit kun je ook doen met verlichtingsarmaturen. Door te kiezen voor overal dezelfde basisverlichting, bijvoorbeeld inbouwspots, ontstaat er een mooie eenheid in de gehele woning.
De verlichting in de badkamer is net even iets specifieker. Hier dient namelijk de verlichting te voldoen aan de zogenoemde IP waardes (International Protection). Dit geeft de beschermingsklasse aan tegen stof, water en voorwerpen. Een goede tip om rekening mee te houden wanneer je een keuze gaat maken voor de lampen die jouw badkamer gaan verlichten.
Op sommige plekken is functionele verlichting een vereiste. Denk aan boven de eettafel, in de keuken, de zit-,werk- of leeshoek. Het beste kun je eerst de functionele verlichting plaatsen. Bepaal de lichtpunten van in- en opbouwspots, wandarmaturen en hanglampen. Vervolgens kun je na gaan denken waar je nog accent op wil leggen. Denk aan een spotje op je favoriete kunstwerk of een klein spotje in een kast of nis.
Een handige manier om er voor te zorgen dat je zowel functioneel als sfeervol licht kunt hebben in een ruimte, is om te zorgen dat je de verlichting kunt dimmen. Zo kun je in een handomdraai switchen van werklicht naar sfeerlicht. Houd hierbij wel rekening met de juiste, dimbare lichtbronnen in de armaturen!
Nu komt het leukste gedeelte van het proces: armaturen uitzoeken. Kijk goed naar jouw interieur en bepaal welke vormen en materialen hier het beste bij passen. Door dit op elkaar af te stemmen ontstaat een mooie rustige eenheid. Vaak helpt het om verschillende soorten armaturen uit dezelfde serie te kiezen. Een leuke toevoeging aan je interieur kan zijn om ledstrips achter of langs de kasten en wanden te plaatsen. Een lamp als eyecather helpt vaak ook om jouw interieur naar een hoger niveau te tillen. Dit maakt het interieur ook meteen persoonlijk en dat is toch waar iedereen naar streeft. Een stijlvol maar persoonlijk interieur.
Nadat je deze stappen doorlopen hebt, kun je wel stellen dat je een degelijk lichtplan hebt opgesteld. Wanneer je ’s avonds merkt dat je nog een lamp mist ergens, kun je deze natuurlijk altijd nog later toevoegen. Heb je toch liever een professioneel lichtplan of hulp bij het opstellen van jouw lichtplan? De adviseurs van Maretti Lighting helpen je graag!
Met een innovatieve visie op verlichting, spectaculaire ontwerpen en de productie van maatwerk is het de lichtarchitectuur van Maretti Lighting die interieurprojecten naar een hoger niveau tilt als het gaat om originaliteit, sfeer en technische mogelijkheden.
__
Meer informatie over Maretti Lighting?