pricewise-duurzame-keuken-blog

Duurzaam investeren in je keuken

In 2030 moet er bijna de helft minder aan broeikasgassen worden uitgestoten. Elk land van de wereld heeft hier zijn eigen aandeel in. Maar hoe hard de overheid ook zijn best doet, onze hulp is hard nodig. Een goede eerste stap is ervoor zorgen dat je huis zo klimaatneutraal mogelijk wordt. Omdat je in de keuken vaak veel gas en elektriciteit gebruikt, is dat een logische plek om te beginnen.

Het fornuis
Kook je op gas? Zorg dan dat je groen gas in huis haalt. Als je elektrisch kookt, kan je kiezen voor groene stroom. Nog beter is het om zonnepanelen op het dak te laten plaatsen. Zo wek je je eigen stroom op om op te koken. Een inductiekookplaat is zuiniger vergeleken met een gewone elektrische kookplaat. De ideale combinatie bestaat dus uit een inductiekookplaat waarvan de stroom wordt geleverd door zonnepanelen.

 

 

Duurzaam keukenapparatuur
Apparatuur is niet meer weg te denken uit moderne keukens. Denk hierbij aan de oven en magnetron, maar ook aan de vaatwasser, een waterkoker, het koffiezetapparaat, de koelkast en de diepvries. We hebben dus heel veel apparaten waar we dagelijks als vanzelfsprekend gebruik van maken. Je kan je voorstellen dat een deel van je energierekening rechtstreeks naar de keuken verdwijnt. Als je nieuwe apparatuur gaat uitzoeken, let er dan op hoe energiezuinig dit is. Apparatuur met een A+++-label is het meest zuinig en het label D is het minst zuinig.

Let ook goed op hoe je je apparatuur precies gebruikt. Doe de waterkoker bijvoorbeeld niet helemaal vol als je maar één kopje thee zet. Zet de vaatwasser pas aan als hij helemaal vol is. En door je eten al de avond van tevoren uit de diepvries te halen en in de koelkast te zetten, hoeft het niet ontdooid te worden in de magnetron.

 

De afzuigkap in het dak is gerealiseerd door Wave Kitchen Products.

 

Design
Het oog wil natuurlijk ook wat. Het is daarom nuttig om goed te kijken welke materialen je mooi vindt in de keuken. Daarmee voorkom je dat je hem over twee jaar alweer wil vervangen. Het is duurzamer om hout te gebruiken met een FSC keurmerk. Zo zorg je ervoor dat er niet illegaal regenwouden gekapt worden voor jouw keuken. Wel zo duurzaam dus.

 

decolegno keuken, plaatmateriaal, duurzaam hout

 

Hoe bekostig je je duurzame keuken?
Verduurzamen is ontzettend belangrijk, maar het kan je ook een rib uit je lijf kosten. Als je dat geld niet meteen voorhanden hebt op je spaarrekening, kan je er voor kiezen een lening af te sluiten. Er zijn diverse leningen beschikbaar voor mensen die hun huis duurzamer willen maken. Als je nog een huis moet kopen, kan je ervoor kiezen om een hogere hypotheek af te sluiten. Daarnaast is er de energiebespaarlening, dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een zuinige ketel aan te schaffen. Als je bij GreenLoans een lening afsluit, kan dit gebruikt worden voor de aanschaf van onder andere zonnepanelen. Met de duurzaamheidslening sluit je een lening af bij je gemeente, bijvoorbeeld om je huis beter te isoleren. Zo is een duurzamere keuken voor iedereen te realiseren.

 

_____

Graag meer blogs van Pricewise bekijken?

pricewise-duurzame-keuken-blog